2012. december 15., szombat

Leleplezték Soós Imre szobrát Balmazújvárosban

November 30-a a szoboravatás napja volt Balmazújvárosban. Előbb a Hajdú-Bihar megyei település híres színész szülöttjének, Soós Imrének mellszobrát leplezték le, majd a Daruban, a Pásztorok terén a kondást és a libapásztor kompozícióját helyezték el. A Hortobágyi  úton eperfasort is telepítettek, megidézve ezzel a Daru főutcájának régi arculatát.

Soós Imre mellszobra. Freund Éva alkotása
fotó: B.T.

A Soós Imrét ábrázoló alkotást a Veres Péter Művelődési Központ színháztermének bejárata előtt helyezték el. A bronzból készült szobrot Freund Éva készítette. Az avatáson a családtagok mellett többek között Kóti Árpád Jászai Mari-díjas színész is részt vett.

Az ötvenes évek ünnepelt színészének eddig nem volt méltó emlékpontja a városban. Noha Balmazújváros mozija 1997-ben felvette Soós Imre nevét, a filmszínházat azonban a 2000-res évek elején a tulajdonos bezárta. A neoklasszicista stílusú épületben azóta használtruha-kereskedés működik.

Soós Imre 1930-ban született Balmazújvárosban. Legismertebb filmes szerepei közé a Ludas Matyi (1949) megformálása valamint a Körhinta című romantikus drámában Bíró Máté alakítása tartozik. 1954-ban Jászai Mari-díjjal tüntették ki. Haláláig a Madách Színház tagja volt. 1957-ben máig tisztázatlan körülmények között hunyt el, egyesek szerint öngyilkosságot követett el.

Nem egyedül a színészóriás szobrát avatták ezen a napon Balmazújvárosban. Elkészült ugyanis libapásztorlánykát és a libákat ábrázoló kompozíció valamint a kondást megmintázó alkotás, amelyeket a Daruban, a Pásztorok terén lepleztek le. A téren, amelyet a Hortobágyi út és a József Attila utca találkozásánál alakítottak ki, hagyományos népi mesterségeket megelevenítő szobrokat állítottak fel. A műalkotásokat Mónus Béla fafaragó mester készítette.

A libapásztor kompozíciója a ködös Pásztorok terén
Mónus Béla faragványai
(fotó: B.T.)

A parkban ez már a harmadik avatóünnepség volt. Először a csordás alakja készült el a civilek adományaiból, ekkor hat eperfát ültettek környezetébe. Idén augusztusban pedig a juhásszal és a csikóssal gyarapodott a szoborpark. A legutóbbi avatóceremónia keretében 50 eperfát is telepítettek a Hortobágyi út páratlan oldalába. Az eperfasor néhány évtizede még meghatározó eleme volt a Hortobágyi út képének, mára azonban egy sem maradt belőlük. A településrész lakói örülnek a fásításnak, annak viszont kevésbé, hogy visszatelepítéssel alighanem visszatérnek a hernyók is, amelyek minden évben óriási pusztítást végeztek a kiskertjeikben.

A tér megálmodói úgy vélik, a park egy faragott szürkemarha alakjával lenne teljes. Mónus Béla szerint ez is hamarosan elkészülhet.

(B.T.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése