2012. december 28., péntek

A Kulturális Központ veszi át az Ifjúsági- és Közösségi Házat


Az újonnan alakult Veres Péter Kulturális Központba (VPKK) integrálódik az Ifjúsági- és Közösségi Ház. Egyebek mellett erről döntött mai rendkívüli közgyűlésén Balmazújváros képviselő-testülete.

Az Ifjúsági Ház épülete nyolc hónap alatt készült el
fotó: B.T.

A VPKK azt követően jött létre, hogy a balmazújvárosi képviselők még december 12-ei ülésükön határoztak a Veres Péter Művészeti Központ és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény átszervezéséről. Ennek értelmében a jövőben a közművelődési funkció elkülönül a művészetoktatási feladatoktól. Míg a Művelődési Központ január 1-től kizárólag önkormányzati feladatokat lát el, addig a Kulturális Központ a város kulturális életének szervezéséről valamint tagintézményeinek fenntartásáról gondoskodik.

A testület mai döntése értelmében az Ifjúsági Ház üzemeltetését a Kulturális Központ veszi át, ezért annak alapító okiratát is módosították. Így a jövő évtől a VPKK gondoskodik a Veres Péter Emlékház és a Semsey Andor Múzeum mellett az új kulturális létesítmény fenntartásáról is. Ismeretes, hogy Múzeum a jövőben ugyancsak a település üzemelteti, miután a közgyűlés december 12-én arról is határozott, hogy azt a város átveszi a megyei intézményfenntartó központtól.

A Közösségi Házat ünnepélyes keretek között szeptember 28-án adták át. A beruházás közel 140 millió forintba került. Ennek 70 százalékát - mintegy 97 millió forintot -, az Európai Regionális Fejlesztési Alap pályázatán nyert el a város, míg a fennmaradó 43 milliót az önkormányzat biztosította.

A 610 négyzetméteres létesítmény építése több hónapos csúszás után idén februárban kezdődött. A földszinten egyebek mellett információs iroda, rendezvényterem, színpad is helyet kapott, az emeletén pedig galériát és kávézót alakítottak ki. A ház koncertek illetve bálok lebonyolítására is alkalmas. Az Arany János utcai épület használatba vételi engedélye csak nemrég érkezett meg, ezért az első rendezvényt alig egy héttel ezelőtt tartották. Így az Ifjúsági- és Közösségi Ház első vendégei a szépkorúak voltak, akiket karácsony alkalmából láttak vendégül az új kulturális központban.

(B.T.) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése