2012. december 11., kedd

2,5 milliáros adósságot vesz át az állam Balmazújvárostól


Balmazújváros 3,63 milliárdos adósságának 70 százalékát vállalja át az állam – ebben állapodott meg Tiba István polgármester Tállai Andrással, a Belügyminisztérium önkormányzati ügyekért felelős államtitkárával csütörtökön.

A strand- és gyógyfürdő felújításának
önrésze 740 millió forint volt

fotó: balmazujvaros.hu

Tállai az egyeztetést követő sajtótájékoztatón kiemelte, hogy nem csak az állam, hanem az önkormányzatok adósságát is csökkenteni kell. Balmazújváros is jelentős hitelállományt görget maga előtt, ez jelenleg 3,63 milliárd forint - mondta Tiba István. Ebből 1,6 milliárd forint működési, 600 millió forint pedig fejlesztési hitel. Ezek kívül 1,5 milliárd forint értékben bocsátottak ki kötvényt, ezt az összeget szintén beruházások önrészének fedezésére fordították. A 70 százalékos állami hitelátvállalás révén körülbelül 2,5 milliárd forint adósság visszafizetésétől mentesül a 18 ezer fős lélekszámú település.

Az ötezer lakosnál nagyobb lélekszámú települések esetében az önkormányzati hitelállomány átvételének mértéke 40-től 70 százalékig terjedhet. Ennek mértékét a 2012. június 30-án megállított egy főre eső iparűzési adóerő-képesség határozza meg, vagyis az, hogy az iparűzési adóból mennyi bevételre tehet szert egy-egy település. Ennek mértéke Balmazújváros esetében évente mindössze 300 millió forint vagy ennél is kevesebb – jelentette ki Tiba István. A polgármester kifejtette: Balmazújvárosnak évente 360 millió forintjába kerül a tartozások törlesztése, ez az adósság átvállalásával 250 millióval csökken.

Tállai András közölte: a megyében a 61, ötezer lakosnál kisebb településből 44-nek teljes mértékben elengedik az adósságát, összesen mintegy 6,9 milliárd forint értékben. Az ötezres lakosságszámot meghaladó 21 megyei település közül 19-nek összesen 24,5 milliárd forint tartozását veszi át az állam – közölte az államtitkár.

Az állam a tervek szerint 2013 második negyedévében teljesíti az adósságátvállalási kötelezettségeit.

(B.T.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése