2012. december 13., csütörtök

Egész napos magyar műsor a Marosvásárhelyi Rádióban

24 órás magyar műsort indít a Román Közszolgálati Rádió Marosvásárhelyen – erről döntött tegnapi ülésén a Román Rádiótársaság. Az adás várhatóan 2013. március 2-án indul a 106,8 MHz-es frekvencián.

A Marosvásárhelyi Rádió stúdiója
fotó: Marosvásárhelyi Rádió honlapja

Régi álmuk vált valóra a székelyföldi embereknek: végre folyamatos magyar adást hallgathatnak immár megszakítás nélkül. Eddig ugyanis a román és a magyar nyelvű programot ugyanazon a frekvencián hallhatták az emberek. A 24 órás műsorhoz új hullámsávot is kap a szerkesztőség: a program a Radio Romania Cultural 106,8 MHz-es hargitai frekvencián lesz elérhető. A hullámsáv 60 KW-os teljesítményű, ami jó lefedettséget biztosít a Székelyföldön.

A Marosvásárhelyi Rádió 55. születésnapján, 2013. március 2-án már az új frekvencián szól majd. Szász Attila főszerkesztő-helyettes a rádió hírműsorában úgy nyilatkozott, hogy jelenleg a műszaki-technikai feltételek megteremtése zajlik, és bízik benne, a jubileumon már valóban egész nap szólhat a stúdió magyar műsora.

A Marosvásárhelyi Rádió 1958-ban szólalt meg először magyar nyelven. 1985-ben Ceausescu betiltotta a magyar adást, de 1989. december 22-én újraindult a sugárzás. Ma román, magyar és német nyelvű műsorok készülnek a stúdióban. Heti ötven órában magyar nyelvű program hallható, hétfőtől péntekig magyar idő szerint 10-től 17 óráig, szombaton reggel 7-től 10-ig valamint délután 13-tól 17-ig, vasárnap pedig 9 órától ugyancsak 17 óráig. A stúdió hat erdélyi megyében fogható: Maros, Kolozs, Beszterce, Hargita, Kovászna és Brassó megyében, de az interneten szerte a világban hallgatható. A magyar szerkesztőség műsora ma középhullámon az 1197 (Brassó), a 1323 (Marosvásárhely) valamint 1593 KHz-es (Csíkszereda), valamint URH-n a 102,9 (Marosvásárhely) és 98,9 MHz (Hargita) mellett 98,4 MHz-es (Maroshévíz) frekvencián sugározza műsorát.

**********************
Frissítés! 2013. május 22.

Egész nap szól a 1323 KHz-en is a Marosvásárhelyi Rádió


A Marosvásárhelyi Rádió közleménye szerint immár az 1323 KHz-es középhullámú frekvencián is fogható az egész napos magyar adás. Így már azokon a területeken is vételezhető a március 2. óta reggeltől estig magyar nyelven sugárzó rádió műsora, ahol a 106,8 MHz-es hullámsávon továbbított adás nagyon zajos szólt, vagy egyáltalán nem is volt vételezhető. Az 1323 KHz-es frekvencián magyar idő szerint reggel 7-tól 20 óráig szól a magyar műsor, míg 20 és 21 óra között a német nemzetiségi műsort sugározzák.

Az 1323 KHz-es frekvencia nem teljesen új a Marosvásárhelyi Rádió életében. Eddig is ezen a hullámsávon sugározta délutánonként a rádió magyar nyelvű programját középhullámon Marosvásárhelyen és környékén. Az egész napos magyar műsor vételi lehetőségei a középhullámú műsoridő-bővítésnek köszönhetően javulnak Marosvásárhelyen és környékén, mivel a 106,8 MHz-es URH frekvencia a város több pontján is csak rossz minőségben szólt.

Miután a Marosvásárhelyi Rádió műsora szól a továbbiakban napközben az 1323 KHz-es frekvencián, mind a Bukaresti Rádió magyar adása, mind pedig a Marosvásárhelyi Rádió román műsorának továbbítása megszűnik ezen a hullámsávon.

(B.T.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése