2012. december 17., hétfő

Dr. Veres Margit lett a Balmazújvárosi Járási Hivatal vezetője

Dr. Veres Margitot nevezték ki a Balmazújvárosi Járási Hivatal élére. A jogász eddig jegyzőként a város polgármesteri hivatalát vezette. Mivel az új hivatalirányítók a járási hivatal élén vállalt tisztségükkel egyidejűleg nem tölthetnek be más közigazgatási funkciót, így jegyzői tisztségétől meg kell válnia.

A kinevezések helyszíne a budapesti Millenáris volt. A rendezvényen az új tisztségviselők az alaptörvényre tettek esküt. Ismeretes, hogy január 1-jével 174 járási, a fővárosban pedig 23 kerületi hivatal jön létre, amelyek a fővárosi és a megyei kormányhivatalok szervezeti egységeként működnek a jövő évtől.

Dr. Veres Margit 1996-ban a Miskolci Egyetemen szerzett jogi doktorátust. 1997-ben az APEH-nál helyezkedett el, 2007-től pedig Balmazújváros aljegyzőjeként dolgozott. 2009-ben vette át közgazdász-jogász diplomáját ugyancsak a Miskolci Egyetemen, és nyerte el a jegyzői állásra kiírt pályázatot Balmazújvárosban. Járási hivatalvezetői kinevezése miatt új jegyző kerül majd a település polgármesteri hivatalának élére is.

A járások vezetésével megbízottak közül egyébként tizenegyen polgármesterek, nekik összeférhetetlenség miatt le kell majd mondaniuk a hivatalukról.  Hét kinevezett vezető pedig országgyűlési képviselő, ők mandátumukat a következő parlamenti választásig megőrizhetik.  

A járási hivatalvezetők biztosítják a járási törzshivatal és szakigazgatási szervek feladatellátását, a hivatal működését, és ők gyakorolják a munkáltatói jogokat a járási hivatal és szakigazgatási szerveinek kormánytisztviselői felett.

Az MTI tájékoztatása szerint a hivatalvezetők kiválasztásánál a cél az volt, hogy szakmailag felkészült, közigazgatásban jártas vezetők kerüljenek a hivatalok élére. Kinevezésük feltétele a felsőfokú végzettség és legalább ötéves közigazgatási gyakorlat.

A járások kialakításáról tavaly szeptemberben döntött a kormány. Ekkor dőlt el az is, hogy a Balmazújvárosi Járási Hivatalhoz tartozik még Hortobágy, Egyek, Tiszacsege és Újszentmargita is. A munkájukat januárban megkezdő hivatalok elsősorban okmányirodai feladatokat, a gyermekvédelmi és gyámügyeket, valamint egyes szociális, környezetvédelmi, természetvédelmi igazgatási ügyek intézését veszik át a települési önkormányzatoktól. Jövő évtől a járási hivatalokon belül szakigazgatási szervként működik a járási gyámhivatal, a járási állategészségügyi és élelmiszer-ellenőrző hivatal, a járási földhivatal és a járási munkaügyi kirendeltség.


(MTI nyomán B.T.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése