2012. december 27., csütörtök

Az elnökség tagjai vállaltak kezességet a Rákóczi Népkör hiteléért


Megkapja az 1 millió forintos hitelt a Rákóczi Olvasó Népkör az önkormányzattól – erről határozott december 21-ei ülésén Balmazújváros képviselő-testülete. A népkör azért fordult a önkormányzathoz, mert tartozását nem tudta visszafizetni a hitelező Bévisz Generál Kft.-nek.

A Rákóczi Olvasó Népkör a székház felújítása miatt került most nehéz helyzetbe. A rekonstrukcióhoz a kör 2011-ben 14 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert Leader pályázaton a Magyar Vidékfejlesztési Hivataltól. A pénzt viszont csak utólag kapták meg, így a munkálatokat hitelből fedezte az egyesület, amelynek keretében kívül-belül megújult az épület. Ennek finanszírozására a Rákóczi Népkör 2011 októberében a Balmazújváros és Vidéke Takarékszövetkezettől 11 millió 400 ezer, a kivitelező Bévisz Generál Kft.-től pedig közel 2 millió 9 ezer forint értékű hitelt kapott. A 14 195 232 forintos uniós támogatás viszont csak idén novemberben érkezett meg. Ebből rendezte a kör a Takarékszövetkezet felé fennálló tőketartozását, valamint a hitelért felszámított közel 1 millió 400 ezer forint értékű ügyleti kamat ellenértékét. A megmaradt pénzösszeget (1 millió 400 ezer) további 400 ezer forinttal kiegészítve a Bévisz Generáltól kapott kölcsön törlesztésére fordították. Még így is azonban több mint 1 millió forinttal tartozik az egyesület az építőipari vállalkozásnak. Ennek rendezésére kért most 1 milliós hitelt a népkör az önkormányzattól. A város által adott kölcsönt 2013. december 31-ig kell visszafizetnie a Rákóczi Népkörnek.

Balmazújváros a hitelt az Európai Unió Önerő Alap pályázatokon elnyert támogatásokból biztosítja. Mivel ezeket a beruházásokat már finanszírozta a város a saját büdzséjének terhére, így a pályázatokon elnyert támogatások most többletbevételként jelentkeznek a település költségvetésében.

A Rákóczi Olvasó Népkör december 16-án megtartott rendkívüli közgyűlésen tárgyalt az önkormányzati hitelről. Az értekezlet azzal zárult, hogy az elnökségi tagok maguk sem látják biztosítottnak, hogy idei bevételeikből teljesíteni tudják jövőre a város felé fennálló tartozásukat. Ezért hat elnökségi tag személyesen vállalt kezességet a Népkör 1 milliós tartozásáért. A képviselő-testület a kölcsönért cserébe személyi konzekvenciák levonását várja az egyesülettől.

(B.T.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése