2012. december 20., csütörtök

100 millió forintért vásárolná meg a „Központi Iskolát” a református egyház


Rendkívüli testületi ülésen tárgyalnak holnap a balmazújvárosi városatyák a Tiszántúli Református Egyházkerület iskolavételi szándékáról. A városunkban immár második éve óvodát és iskolát is működtető protestáns felekezet a „Központi Iskolába” költözne, az eddigi szigetkerti telephelyét ugyanis „kinőtte”.

A "Központi Iskola" bejárata
fotó: B.T.

A holnap 9 órára összehívott ülés kétségkívül legfontosabb napirendi pontja a református egyház iskolavásárlási szándéka. Dr. Bölcskei Gusztáv levélben kereste meg Balmazújváros önkormányzatát, és jelezte, az egyház megvásárolná az újvárosiak által csak „Központi Iskolaként” emlegetett oktatási intézményt, a hozzátartozó sportudvart, a zöldterületeket valamint az épület előtti bejárót is. Az ingatlanért 100 millió forintot kínál az egyházkerület.

Az értékesítésnek egyelőre azonban több elvi akadálya is van: egyrészt az általános iskola ugyanazon telken található, mint a gimnázium valamint a szakközépiskola és szakképző épületei. Az iskola ugyan 1978-ban önálló ingatlanterületen épült fel, de később a kedvezőbb pályázati feltételek megteremtése érdekében azt a középfokú intézmény telkével egyesítették. Problémát jelent továbbá, hogy az iskolaépület – hasonlóan a többi intézményhez, a közművekhez illetve a közterekhez – a korlátozottan forgalomképes önkormányzati tulajdonok vagyoni körébe tartozik.

Így most, ha az értékesítés mellett dönt a testület, előbb kezdeményezni kell nem csak forgalomképessé nyilvánítását, hanem a telek megosztását is. Ha a testület jóváhagyja az értékesítési folyamatot, megkezdődhet a telekmegosztási vázrajzok készítése. Ugyanakkor az önkormányzat ingatlanforgalmi szakértővel is véleményeztetné az egy hektáros területet valamint a rajta álló épületet. Az eljárás költségeit a testületi előterjesztés szerint az egyház fedezné.

Ismert, hogy Balmazújvárosban 2011 őszén indult újra a református oktatás-nevelés. Az óvodai nevelés a Dózsa György úton működik, iskolai oktatás pedig jelenleg a Vörösmarty úti iskolaépületben zajlik, amelyet a város térítésmentesen bocsátott az egyház rendelkezésére. Az épület kapacitásai azonban végesek, és mivel az egyházi iskola a gyermekek létszámának növekedésére számít, szeretné az oktatást egy tágasabb épületben folytatni. Egyébként már az egyházi oktatás elindításakor felmerült helyszínként a „Központi Iskola” épülete. Ez ugyanis a református templom közvetlen szomszédságában található.

Az egyház ugyanakkor azért is ragaszkodik a Kossuth téri ingatlanhoz, mert ott korábban 400 éven keresztül a református egyház elemi iskolája működött. Az 1930-as évek elejére viszont már nem volt képes annak fenntartására, így azt és az oktatási intézmény felszerelését a település számára térítésmentesen átadta. A Központi Iskola mai épületét 1978. december 15-én avatták fel.

(B.T.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése