2012. december 14., péntek

Nettó 21 millió forintért újítják fel a Soós Imre utcai hévízkutat

Megkezdődött a Soós Imre utcán található hévízkút felújítása. A rekonstrukcióra kiírt közbeszerzési eljárást a Vízkút Kft. nyerte el, amely 21 millió forintért vállalta a víznyerő javítását. A szerződést a Városgazdálkodási Nonprofit Közhasznú Kft. már megkötötte kivitelezővel, amely felvonult a munkaterületre.

A fúrótorony a Soós Imre utcán
fotó: B.T.

A rekonstrukcióról még októberi ülésén döntött a város képviselő-testülete. A felújítás azért vált szükségessé, mert a termálvíz-kitermelés a mögöttünk hagyott évben többször is leállt, felújításra eddig azonban nem jutott pénz. Az üzemkimaradás a Strand- és Gyógyfürdő vízellátásban fennakadást ugyanakkor nem okozott, mivel a fürdőfejlesztés keretében egy új termálkutat is átadtak a strand szomszédságában.

A Soós Imre utca végén található termálkút renoválására kiírt közbeszerzési eljárásra három társaság tett érvényes ajánlatot. Az erre fordítandó nettó 21 millió forintért a legkedvezőbb feltételekkel pedig a budapesti bejegyzésű Vízkút Kft. vállalta. A kivitelezővel a felújításról szóló szerződést már aláírta a Városgazdálkodási Nonprofit Közhasznú Kft. és a cég képviselője, amely felvonult a munkaterületre.

Balmazújváros önkormányzatának azonban további tervei is vannak a Soós Imre utcai víznyerővel. A későbbiekben mind a régi, mind pedig az új kút által kitermelt termálvíz hőjét illetve az abban lévő gázt is hasznosítani kívánják. Az így nyert geotermikus energia segítségével szeretnék ugyanis Balmazújváros intézményeit valamint azt az üvegházat is fűteni, amelynek kivitelezését pályázati pénzből szeretné fedezni a település.

A hévízkút 1180 méter mélységű, az általa kitermelt víz pedig 61 C fokos hőmérsékletű. A strandfürdőt tápláló kút vizét 1994. február 21-én az Országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Főigazgatóság gyógyvízzé nyilvánította.


(B.T.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése