2012. december 29., szombat

Egy év csúszással adták át a kerékpárutat Balmazújvárosban


4,2 km hosszúságú új kerékpárutat adtak át decemberben Balmazújvárosban. A kivitelezés egy jogi vita miatt közel egy évet állt, 2012. december 12-én azonban hivatalosan is átadták a forgalomnak az új szakaszt. A 229 milliós fejlesztés jelentős részben uniós támogatásból valósult meg.

A kerékpárút a gyalogjárda mellett fut
fotó: B.T.

Régi vágya teljesült Balmazújváros népes kerékpárostáborának akkor, amikor decemberben elkészült a Debreceni utcán az új kerékpárút. A megvalósításról még 2010-ben döntött az önkormányzat, amely az Észak-Alföldi Operatív Program pályázatán 167 millió forintos támogatást nyert a beruházásra. Mivel a projektet a Magyar Közút Nonprofit Zrt. is támogatta, ezért a városnak 11 milliós forintos önrészt kellett volna biztosítani a fejlesztéshez. Viszont a közbeszerzési eljáráson egyedüliként induló és azon győztes ajánlatot benyújtó vállalat a kiírásban szereplő 200 millió forintos költségplafon helyett 229 millióért vállalta a bicikliút kivitelezését, ugyanis a közbeszerzési eljárásra kiírt pályázat az infrastrukturális fejlesztések keretében vízelvezető árkok kialakítását is előírta a jelentkezőnek. A 29 milliós többletkiadást így az önkormányzat biztosította a 2010-es költségvetés terhére. Az erről szóló határozatot a képviselő-testület 2010. november 3-ai rendkívüli ülésén 12 igen szavazattal fogadta el.  

Az építkezés 2011 augusztusában kezdődött, akkor úgy tervezték, hogy az év végén már használhatják a lakosok az új bicikliutat. Az építkezés azonban a Debreceni utcán leállt, ami miatt egy évet csúszott a projekt befejezése. A gondot az okozta, hogy a város egyik kábeltelevíziós szolgáltatója – a Fibernet – a vezetékeit nem az előzetes terveknek megfelelően fektette le akkor, amikor a város ezen részén a hálózatát kiépítette. Ezt a kivitelezők az út előkészítésekor vették észre, a kábelek ugyanis éppen ott futottak, ahol a kerékpárút nyomvonalát kitűzték. A helyzetet csak nehezítette, hogy a céget időközben felvásárolta az Invitel. Az elmúlt hónapok tárgyalásai az önkormányzat valamint a két szolgáltató képviselői között idén ősszel vezettek eredményre. Így októberben a pótközbeszerzési eljárás után elkezdődhetett a hiányzó, több mint 700 méteres szakasz aszfaltozása valamint a közművek kiváltása. Ekkor nem csak a szolgáltató vezetékeit helyezték át, hanem az új belvízcsatornákat is kiépítették, ezt követően pedig az útburkolati jeleket festették fel. A műszaki ellenőr végül 2012. december 10-én adta át kerékpárosoknak a szakaszt.

Az új kerékpárút 4,2 km hosszúságú, és a Nádudvari és a Bocskai utca sarkától a Szíki-tóig tart. A szakasz a Kossuth téren csatlakozik a város már meglévő bicikliút-hálózatához, amelynek révén kelet-nyugati irányban biztonságos körülmények között lehet keresztültekerni a településen. A kerékpáros infrastruktúra jövőre tovább-bővül: ekkor kezdődik ugyanis a Balmazújvárost Nagyhegyessel összekötő szakasz megépítése. A közút melletti földsávon a fákat már kivágták, és a talaj előkészítése is megkezdődött. A bicikliút építése 2013 első felében indulhat.

*******************************************************************************


A Közút szerint érvénytelen volt a közbeszerzési ajánlat


A Közbeszerzési Bíráló Bizottság 2010. november 2-án tárgyalt az egyetlen pályázó, ALPINE Hungária Építő Kft. ajánlatáról, amely a kiírásban meghirdetett 199 750 051 forint helyett 229 172 948 forintért vállalta a kerékpárút és az infrastruktúra kivitelézését. Az öt fős bizottságban négyen az önkormányzatot, egy fő pedig a Magyar Közút Nonprofit Kft-t képviselte. A testület 4-1 arányban úgy szavazott, hogy az eljárást eredményesnek, az ALPINE Hungária Kft-t pedig az eljárás nyertes ajánlattevőjének nyilvánítja. Az önkormányzat 2012. november 3-i testületi ülésének jegyzőkönyvéből kiderül, hogy ezzel a Magyar Közút Nonprofit Zrt. delegáltja nem értett egyet, ő úgy érvelt, hogy "ha [az ajánlattevő - a szerk. megjegyzése] bármilyen módon hozzányúl az ajánlattevő a költségvetési kiíráshoz, akkor érvénytelennek kell tekinteti az ajánlatát". A nyertes vállalkozó ajánlata azért volt magasabb a közbeszerzés költségvetési kiírásában szereplő összegnél, mert "a tervezők rosszul adtak meg bizonyos méretmennyiségeket, amelyeket az ajánlattevő észlelt és [azt - a szerk. megjegyzése] megfelelően korrigálta".

(B.T.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése