2013. január 15., kedd

Napelemekkel faragna rezsikiadásain az önkormányzat


Megújuló energiaforrásokkal elégítené ki Balmazújváros önkormányzata legnagyobb intézményeinek költséges gáz és villamos áram igényét. A korszerűsítésre összesen 58 millió forintot nyert a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) pályázatán a város.

Napelemekkel fűtik a jövőben a hivatalt
fotó: B.T.

A támogatás révén a polgármesteri hivatal és a művelődési ház energiaellátása újul meg a közeljövőben. A hivatal napelem telepeinek kialakítását 21 millió forinttal segíti a program, amelyet most másfél millió forintnyi önerővel kell kiegészítenie az önkormányzatnak, miután arra korábban már 1,9 millió forintot már elkülönített.

Megújuló energia gondoskodik a Veres Péter Művelődési Központ villamos áramellátásáról és fűtéséről is a jövőben. A rendszer kivitelezése 43 millió forintba kerül, ebből 36,5 milliót a KEOP pályázatán nyert a város. A településre eső önrész összege 6,5 millió lenne, de az önkormányzat erre a programra is biztosított már korábban közel félmillió forintot, így az önerő összege most 6 millió forint. A beruházás megvalósításához a saját forrást mindkét épület esetében az idei költségvetésből teremti elő Balmazújváros.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a helyi hő, hűtési és villamos energia kiváltására kiírt tenderén még 2011-ben vett részt az önkormányzat, a város két pályázata azonban átmeneti forráshiány miatt tartaléklistára került. A támogatás elnyeréséről tavaly december 14-én értesítették az önkormányzatot, így azok önerővel való kiegészítéséről már idei első testületi ülésén döntött a képviselő-testület.

(B.T.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése