2013. május 27., hétfő

Kis geze - hazánkban még nem látott madárfaj a Hortobágyon

Különleges vendége akadt ma a Hortobágynak. A mai gyűrűzés alkalmával egy kis gezét figyelhettek meg a szakemberek, egy olyan madárfajt, amelyet korábban még nem regisztráltak Magyarországon.

Valószínűleg elkóborolt egyed a megfigyelt kis geze
fotó: Szilágyi Attila/HNP

Nagy madártani szenzáció helyszíne volt a Hortobágyi-halastavon működő Hortobágyi Vonuláskutató Állomás 2013. május 27-én. Az úgynevezett CES madárgyűrűzési program keretében a tavaszi madárállomány monitorozását végezték el a szakemberek az Állomás területén felállított függönyhálók segítségével. A délelőtti órákban egy kis geze (Iduna caligata, korábbi nevén Hippolais caligata) akadt a hálóba.

A kis geze Európában csak Oroszország területén, illetve újabban Finnországban fészkel - írja Szilágyi Attila természetvédelmi őr a közleményben. A költőterülete Közép-Ázsiában van, Kazahsztán, Nyugat-Kína és Szibéria középső, illetve déli területére terjed ki. Telelőterülete az indiai szubkontinensen található. A madár a nyílt területek közé beékelődő bozótosok lakója, leginkább rekettye- és törpefüzes élőhelyeinek lakója.

A madárfaj állománya stabil, elterjedési területe nyugat-északnyugat felé terjeszkedik, ennek kapcsán 2000 óta Finnország déli felén több helyen is észlelték fészkelését. Azóta kb. 20-30 pár fészkeléséről tudnak.

Európa középső és nyugati részére rendkívül ritka esetben vetődik el. A Hortobágyi Vonuláskutató Állomáson befogott és meggyűrűzött példány egy elkóborolt egyed, amely talán előző évben kikelt fiatal madár lehet. Egyes fiatal példányokra jellemző, hogy nem a megszokott, Ázsiát keresztülszelő vonulási útvonalon, hanem arról letérve, más úton próbálnak eljutni a telelőhelyek felé. Ez a kis geze talán a tavaszi vonulása során éppen próbált visszajutni az északkelet-európai költőterülete felé, amikor a szakemberek befogták.

A madár meghatározása nem egyszerű feladat. Jellegzetességei inkább csak az avatott szemek számára láthatóak. Érdekességképpen említhető, hogy a madár lábujjai sötétbarnák, míg a láb többi része világosabb, barna színezetű. Erre utal madár angol neve: Booted Warbler azaz a „Csizmás” jelző.


A Hortobágyi Vonuláskutató Állomás a Hortobágy-halastavi tanösvény területén található. A gyűrűzési alkalmak, bemutatók a tanösvényre váltott belépőkártyával szabadon látogathatók. Ezek időpontjáról az info@hnp.hu érdeklődhetnek.

(B.T.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése