2013. május 28., kedd

Elhordják az elmúlt évtizedekben felhalmozott szemetet

Balmazújvárosban is zajlik a bezárt szilárd hulladéklerakó rekultivációja, jelenleg az ott tárolt hulladék elszállítása folyik. Az egykori szeméttelep felszámolása uniós támogatással valósul meg.

Még a szemét az úr (további képek a cikk végén)

Naponta tizenkét teherautó dolgozik a régi szeméttelepen tárolt szilárd hulladék elszállításán. A Hajdúsági Szilárd Hulladéklerakó és Hasznosító Társulás nyolc településen kilenc egykori hulladéklerakót számol fel uniós és kormányzati támogatás felhasználásával. A rekultiváció összesen mintegy 1,93 milliárd forintból valósul meg.

A távirati iroda a projekt szakmai irányítását végző cég vezetőjére hivatkozva a hónap elején még arról számolt be, hogy városunk határában május végére befejeződik a környezetvédelmi kármentés, Újvároson azonban – mint az a képeken is jól látható – a munka jelentős része még hátra van.

Az elmúlt évtizedekben a szeméttelepen felhalmozott szilárd hulladékot a Társulás hajdúböszörményi lerakójába szállítják, a projekten dolgozóktól származó információk szerint azonban a rostálás és az eltérítés még hosszabb időt vehet igénybe. A rekultiváció keretében azonban nem csak a szemét elszállításról, hanem annak megsemmisítéséről is gondoskodnak. A területlen mérésekkel ellenőrzik a talaj és a talajvíz tisztaságát, a füvesítést követően pedig az eredeti állapotnak megfelelően adják vissza a természetnek.

A tavaly ősszel megkezdett munkálatok során Görbeházán, Újtikoson, Folyáson és Tiszagyulaházán már befejezték a hulladék rostálását és elterítését, így ezeken a településeken már csak a füvesíteni kell. Balmazújváros mellett Újszentmargitán és Polgáron is jelenleg még a kármentés folyik, noha a projektet hivatalosan március 30-ig be kellett volna fejezni.






(szöveg és kép: B.T.)

1 megjegyzés:

  1. Jó lenne ha az illetékesek odafigyelnének, hogyan végzik a szemét elhordását.A szállító járművek a Bethlen utcát végig terítették szeméttel, sárral porral. Az úttest tele van szétszórt foszladozó szeméttel, műanyag zacskók, és egyéb felismerhetelten tárgyak. Az aszfaltozott úttest terítve van sárral amely mára odaszáradt és a nagy sebességgel száguldó járművek verik fel a port, az ott lakók kénytelenek nyelni a szeméttelep porát. Igaz ma egy bicikliző ember "összekapkodott" néhány zacskót, de nem gondolnám hogy ez lenne a megoldás.De meg lehet nézni az átrostált talajt is, abból is kikandikálnak a foszladozó műanyagok

    VálaszTörlés