2013. május 3., péntek

A Szántó-Kovács utcaiak visszakérték utcájuk régi nevét


A Tudományos Akadémia szerint Szabó Ervin és Pokrócz Ferenc is maradhat


Újabb balmazújvárosi utca lakosai bírálták felül a település képviselő-testületének döntését. A Szántó-Kovács János utcában élők kezdeményezték áprilisban, hogy az Erkel Ferencre átnevezett utcájuk kapja vissza régi nevét.

Mint azt már megírtuk, a képviselő-testület februárban határozott tizennégy másik mellett a Szántó-Kovács János utca átkereszteléséről, amely új nevét Erkel Ferenc zeneszerzőről, a Himnusz megzenésítőjéről kapta. A lakók azonban nem fogadták a névváltozást. Hasonlóan a Rózsa Ferenc utca lakosaihoz a Szántó-Kovács utcában élők is nekiláttak az aláírások gyűjtésének. Az íveket a kérelem mellé csatolva eljuttatták az önkormányzathoz, a képviselők pedig április 11-ei rendkívüli ülésükön sürgősséggel vették napirendre, és tárgyalták az indítványt. A kérelmet nyolc igen, egy nem és két tartózkodás mellett támogatta a testület.

Szántó-Kovács János 1852-ben született, hódmezővásárhelyi földmunkás volt, a magyar agrárszocializmus első számú alakja, vezetője. 1908-as halálát követően emlékét a dél-alföldi városban általános iskola őrzi, Orosházán pedig a múzeumot nevezték el róla.

Ismert, hogy korábban a Rózsa Ferenc utca lakói sem értettek egyet az utcanevük megváltoztatásával (a Rózsa Ferenc utca nevét Mihalkó János utcára változtatták). A lakosok beadványukban azt kérték, hogy ha már meg kell változtatni az utcájuk nevét, akkor azt Rózsa utcára kereszteljék át.


Az MTA Szabó Ervin és Pokrócz Ferenc mellett foglalt állást


A képviselő-testület február 21-én három utca esetében a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) állásfoglalását kérte. Az MTA sem a Szabó Ervin, sem a Pokrócz Ferenc utca átnevezését nem javasolta, így ezek az utcák megtarthatják neveiket. Pokrócz egyébként a város történelméhez szorosan kapcsolódó személyiség, aki Balmazújváros agrárszocialista mozgalmának vezetője, majd pedig az Országos Földművelő Párt elnöke volt. Kérdéses volt korábban az ugyancsak újvárosi születésű Rokon Tóth Sáráról elnevezett közterület elnevezése is. Az egykori feminista aktivistáról elnevezett utca végül megtarthatta nevét, noha annak átkeresztelését korábban szintén javasolták.

Az akadémiai állásfoglalás után változik viszont a Darvas József utca neve, mégpedig a korábbi javaslatnak megfelelően a továbbiakban Kuruc utcának hívják.


Bizottság javasolt


A képviselő-testület február 8-ai ülésén rég nem látott vita alakult ki a városatyák között az új utcanevek miatt. Koroknai Imre (Fidesz) alpolgármester ezért egy bizottság felállítását javasolta, amely következő közgyűlésre tette meg javaslatait. 

A közterületek átnevezését az Országgyűlés által 2011-ben elfogadott törvény tette szükségessé. A parlament döntése szerint közterület, közintézmény, sajtótermék, civil szervezet, de még cég sem viselheti olyan személy nevét, akinek a 20. századi önkényuralmi politikai rendszerben vezető szerepet töltött be.

(B.T.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése