2013. június 30., vasárnap

Eltűnik az M1, az RTL és a TV2, maradnak a helyi tévék

Digitális átállás Újvároson is


Pontosan négy hónap múlva, október 31-én végleg leállítják hazánkban az analóg földfelszíni televízióadás-sugárzást. A helyi és körzeti televíziók viszont hároméves haladékot kaptak, ami a városban vételezhető helyi tévéket is érinti.

Még vannak "vételi lyukak" a digitális sugárzásban
forrás: frekvencia.hu

A digitális átállást valójában csak azok a balmazújvárosiak fogják érzékelni, akik szoba- vagy tetőantennával vételezik a három országos terjesztésű csatornát, az M1-et (MTV 1-es csatornája), az RTL Klubot valamint a TV2-t. A kábeltelevíziós vagy műholdas szolgáltatót igénybe vevőknek nincs teendőjük, hiszen a cégek maguk váltanak a digitális adás továbbítására. A térségben sugárzó gerincadók (Tokaj, Kékes, Komádi) és az átjátszó állomás (Debrecen-Pallag) az átállás első ütemében, július 31-én még nem lesz érintett. Ezen adók analóg sugárzását a második lépcső során, azaz október 31-én állítják le.

Az átállást követően a televízióadások vétele hagyományos képcsöves készülékkel csak egy úgynevezett set-top-boxszal (jelátalakító készülékkel) lesz lehetséges, amelynek révén az M1, az RTL Klub és a TV2 mellett szabadon fogható még az M2, a Duna Televízió, a Duna Word és az immár magyar nyelven is sugárzó Euronews. A csomag tartalmazza még a Kossuth, a Petőfi és a Bartók Rádió műsorát is. Az új, "lapostévé"-ként emlegetett készülékek már rendelkeznek a digitális adások vételéhez szükséges vevőegységgel.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) segít a támogatást igénylő, rászoruló családoknak abban, hogy az analóg földfelszíni tévéadás lekapcsolása után is tévézhessenek. Az NMHH a digitális átállás második üteméig, vagyis október végéig, az egész ország területéről összesen mintegy 100 ezer igénylésre számít. A hatóság június 19-i sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy az ehhez szükséges, háztartásonkénti 20-25 ezer forintos forrás rendelkezésre áll. Eddig egyébként mintegy 1,6 milliárd forintot fordítottak erre a célra.

Két nappal később a parlament megszavazta azt a törvénymódosítást, amely haladékot biztosít a helyi és körzeti televízióknak az analóg földfelszíni sugárzás lekapcsolására. Ez azért volt lehetséges, mert a helyi és körzeti televíziós frekvenciákra nem vonatkoznak az európai uniós és más nemzetközi kötelezettségek. A döntés semmilyen formában nem érinti ugyanakkor a Balmazújvárosi Televíziót, mivel a helyi tévét csak a városban működő két kábelszolgáltató (Balmaz Intercom [BIC] és Invitel) terjeszti saját hálózatán. Érinti viszont három környező város televízióját, amelyek változó minőségben, de különösebb technikai nehézségek nélkül vételezhetők városunkban. A törvénymódosításnak köszönhetően 2017-ig elérhető marad városunkból tehát a Hajdúböszörményi (583,25 MHz) és a Hajdúszoboszlói Városi TV (743,25 MHz), illetve a Debrecen Televízió (687,25 MHz) földfelszínen sugárzott adása is, de lelkes DX-erek akár a sátoraljaújhelyi Zemplén TV, sőt a Nyíregyházi TV vagy éppen a Kölcsey TV programját is élvezhetik.

(B.T.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése