2012. július 1., vasárnap

Veszélyben a világörökség kincsei! Mauzóleumot romboltak le az iszlamisták Maliban

Felfegyverzett iszlamisták vették át a hatalmat Timbuktuban, és az őslakos Tuareg-lázadókat pedig elűzték Mali északi részére – írja a Spiegel online kiadása. Már a sírhelyeket is pusztítják. Leromboltak például egy olyan mauzóleumot is, ami része az UNESCO Világörökségnek.

Iszlamista harcosok elüldözték a tuaregeket Fotó: AFP

Ledöntöttek Timbuktuban az Ansar Dine iszlamista harcosai egy, az Unesco Világörökséghez tartozó síremléket, a szúfista szent Szidi Mahmud mauzóleumát – jelentették szemtanúk az AFP hírügynökségnek. A Mali északi részén fekvő több mint ezer éves város sírhelyét egyébként már korábban, májusban is megrongálták. Akkor a szélsőséges muzulmánok a sír falát bontották meg, erősítette meg egy környékbeli vallási vezető az AFP hírügynökségnek. A fegyveres konfliktus miatt az UNESCO Világörökség Bizottsága Timbuktu óvárosát már csütörtökön a veszélyeztetett kincsek listájára helyezte.

„Azt mondták, hogy mindent le akarnak rombolni” – mondta egy újságíró, akit nem neveztek meg név szerint. A rombolás – az információk szerint – reakció az UNESCO bizottsági döntésre. A fegyveres szervezet tagjai azt vetik a világszervezet szemére, hogy az beleavatkozik az ügyeikbe. Az iszlamisták ugyanis elutasítják a szúfizmust, mindenekelőtt a szentek tisztelete vált ki körükben nagy megütközést. A szúfizmus az iszlám egy misztikus jellegű áramlata, amely az iszlám ezoterikus igazságát hirdeti.

grafika: geographic.org

A Mali fővárosától, Bamakótól északra, nagyjából ezer kilométerre fekvő Timbuktu a Szahara szélén fekszik, a Niger deltájának közelében, a sivatag gyöngyszemeként is emlegetik. 1988 óta része a világörökségnek. A várost a X. században alapították nomád tuareg törzsek, akik a száraz évszakban csak úgy juthattak vízhez, ha a Niger közelében maradtak. Mivel azonban a vize a szúnyoglárvák miatt ihatatlan volt, a folyó közelében kutakat ástak. Egy ilyen kút közelében épült Timbuktu városa is. A neve is erre utal: Buktu kútja.

Timbuktu az iszlám szellemi központja volt, könyvtárai ősi kéziratok ezreinek otthona. Az óvárosban három nagy mecset mellett tizenhat temetkezési hely és több mauzóleum része Timbuktuban a világörökség kincseinek.

Hatalomátvétel Gaoban  Fotó: AFP


A nyugati-afrikai Maliban hónapok óta polgárháború dúl, miután márciusban a katonák egy csoportja magához ragadta a hatalmat, és eltávolította a hatalomból az addigi elnököt, Amadou Toumani Tourét. A puccsot követően napokon belül az északi országrész jelentős része az tuaregek és az iszlamisták ellenőrzése alá került.

A helyzet azóta átláthatatlan. A harcok folyamatosak a megdöntött kormány katonái, a különböző iszlamista csoportok és a tuareg lázadók között, akik önállóságot követelnek, áprilisban Azawad néven új államot is kikiáltottak. A tuaregek májusban jelentettek be együttműködést az iszlamista Ansar Dine csoporttal, akik az Al-Kaidával is jó kapcsolatot ápolnak. Az azonban már ekkor is valószínűsíthető volt, hogy a törzs kapcsolata a muzulmán fegyveresekkel az ellentétes érdekek miatt hosszútávon nem működhet.

A Timbuktutól 400 kilométerre fekvő Gao városában június végén újra fellángolt az erőszak. Az AFP hírügynökség jelentése szerint az iszlamisták minden tuareg tisztségviselőt felmentettek hivatalából, ennek következtében kitört lövöldözésekben pedig legalább húszan életüket vesztették. Miután az iszlamisták átvették a hatalmat Gao felett, ultimátumot intéztek a tuaregek felé Timbuktuban, amely szerint a harcosoknak két órán belül el kell hagyniuk a várost.

(spiegel.de)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése