2012. július 1., vasárnap

"Nem vagyunk csalók!" Többnapos demonstráció kezdődött a Hősök terén

Több száz rokkant és fogyatékkal élő demonstrált többek között a rokkantnyugdíj eltörlése ellen a Hősök terén vasárnap délután. A rekkenő hőségben megtartott rendezvényen kezdetét vette a csütörtökig tartó éhségsztrájk is.

A legelesettebbek tiltakoztak a Hősök terén  Fotó: B.T.

A résztvevők úgy vélik, a rokkantnyugdíj összege arányban áll a ledolgozott évek alatt befizetett járulékokkal. De felháborítónak tartják, hogy az új rendszerben sok tartós betegséggel küzdő ember csupán 28 ezer forintos ellátást kap.
A több napos tiltakozó akció keretében ma éhségsztrájkba léptek a legelesettebbek. Seres Mária, a Civil Mozgalom elnöke felszólalása után maga is csatlakozott az éhezőkhöz. A népszavazás kezdeményezéséről elhíresült mátraverebélyi polgármester azt is bejelentette, hogy éhségláncot szerveznek, amelyhez akár otthonából is bárki csatlakozhat.
Felszólalt a Mozgáskorlátozottak Országos Egyesületének (MEOSZ) elnöke is. Dr. Hegedűs Lajos felháborítónak tartja, hogy a kormány csalónak állította be a volt rokkantnyugdíjasokat. A statisztikák szerint ugyanis a felülvizsgáltak csupán egy-két százalékáról állapították meg, hogy egészségkárosodásuk miatt már nem lennének ellátásra jogosultak. A MEOSZ elnöke szerint a kormány félrevezette az ország közvéleményét, amikor azt állította, hogy Magyarországon több mint 900 ezer rokkantnyugdíjas él. A szövetség állítja, hogy a rokkantsági ellátásra jogosultak fele elérte az öregségi nyugdíjkorhatárt. A másik 450 ezer korhatár alatti pedig megváltozott munkaképességű ember, számuk azonban a lakosság arányaihoz mérten nem kiugró az uniós átlaghoz képest.
A demonstrálók továbbá kérik egy elfogadható rehabilitációs rendszer kialakítását a kormánytól, illetve azt is el szeretnék elérni, hogy módosítsák a megváltozott munkaképességű emberek ellátásáról szóló törvényt.
(B.T.)

Dr. Hegedűs Lajossal, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének elnökével készült beszélgetés az alábbi linkre kattintva érhető el. http://www66.zippyshare.com/v/87677031/file.html 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése