2012. július 2., hétfő

Ciprus: Mégis lehetséges az újraegyesülés?

Harmincnyolc évvel a kettészakadás után most jó esély mutatkozik arra, hogy a földközi-tengeri szigetország újraegyesüljön – írja az egyik német közszolgálati televízió hírműsorának honlapja. A Tagesschau.de szerint erre egy nemrégiben felfedezett olaj- és gázmező kínálhat alkalmat.
A mező elhelyezkedése  grafika: tagesschau.de

A gázmezőt még tavaly fedezték fel 5000 méter mélyen Ciprus szigete és Izrael között hozzávetőlegesen félúton. A két ország egyaránt szeretné magáénak tudni a kincseket, hogy aztán azt milliárdokért értékesítsék a világpiacon.
Anreas Mavroiannis, a ciprusi kormány képviselője úgy véli, hogy ez egy óriási nyereség az egész Unió számára. „Ha minden a terv szerint halad, akkor egy új energiafolyosó jöhet létre, amiből az egész európai közösség profitálhat. Ennek a folyosónak több előnye is van: egyrészt a nyersanyag európai forrásból származhat, hiszen Ciprus lehet az egyik kitermelője, a másik pedig Izrael, amely egy rendkívül megbízható partner” – nyilatkozta lelkesen a miniszter.

Vita Észak-Ciprussal


A lelőhely – becslések szerint – több mint 11,3 billió köbméter földgázt és 4,2 milliárd hordónyi nyersolajt rejt, így a világ leggazdagabb nyersanyagmezőinek egyike. Azonban az Izrael, Libanon, a Gázai övezet és a Ciprusi Köztársaság határainak találkozásánál fekszik. Az ENSZ által meghatározott – a Ciprusi Köztársaság, Izrael, Libanon valamint Egyiptom által egyaránt ratifikált – a Földközi-tenger déli medencéjére vonatkozó konvenciók értelmében szigorúan szabályozott, hogy melyik állam melyik területen végezhet kitermeléseket. A mezőnek csak egy kisebb hányada esik Ciprus tengeri területeire, azonban még így is nagyon értékes lelőhelye ez a 2004 óta Uniós tagországnak.
A ciprusi kitermelő kiléte azonban egyelőre nem tisztázott, ugyanis az észak-ciprusiak is benyújtották igényüket a nyersanyagkészletre. A sziget 1974 óta megosztott. A sziget déli részén fekvő Ciprusi Köztársaság július 1-jén vette át az Európai Unió soros elnöki tisztségét. Néhány nappal azután, hogy a görög válság elérte a kis köztársaságot is, így kormánya pénzügyi segítséget kért az európai pénzügyi stabilitási alaptól. Az északi rész az 1974-es török invázió óta tartozik török fennhatóság alá, 1983-ban kikiáltotta ki függetlenségét Észak-Ciprusi Török Köztársaság néven.
Törökország a Ciprusi Köztársaság próbafúrásait máris illegálisnak minősítette. Pedig tizenöt cég szeretne Ciprus nagy gáz- és olajüzletéből részesedni. Isztambul, amely a fent emlegetett szerződést nem írta alá, azon az állásponton van, hogy előbb Ciprus szigetének kérdését kell rendezni, és csak azután szabad a szigetországnak a gáz kitermelését megkezdenie. Hogy a Boszporusz által kettészelt ország szándékát nyomatékosítsa, hadihajókat is járőröztet a dél-Ciprushoz közeli fúrótoronynál.
Mavroiannis azonban nem hagyja magát: „a Ciprusi Köztársaságnak nem szabad tovább várnia. Nem lehet mindig visszakozni, csak mert Törökország fenyegetőzik” – nyilatkozta a tisztségviselő a portálnak. Dervis Eroglu, a nemzetközi közösség által el nem ismert Észak-Ciprus elnöke kollégájától szintén a gázkitermelés felfüggesztését követeli. A javaslatot azonban elutasították a déliek. „Ezért aztán elhatároztuk, hogy mi magunk nézünk nyersanyaglelőhelyek után" – jelentette ki Ciprus északi részének első embere. Egy török konszern két hónapja végez fúrásokat északon, ami ellen a déliek persze tiltakoznak.

Úton az újraegyesítés felé


Eközben Eroglu egy újabb, kissé meglepő javaslattal állt elő. Úgy véli, minden ciprusinak kellene a remélt bevételből valamilyen módon részesednie. „Éljünk közösen ezzel a földgázvagyonnal! Az értékesítésből származó bevételnek egy olyan számlára kellene befolynia, amely ENSZ felügyelet alatt áll. Ha a megosztottság kérdését egy napon majd sikerül rendezni, annak bizonyosan lesznek anyagi költségei. Ezért fordítsuk a hasznot inkább ezekre a kiadásokra, mintsem fegyverkezésre!”
A dél-ciprusiak a javaslatra közvetlenül még nem reagáltak, azonban az energiaügyekért felelős miniszter, Neoklis Silykiotis a Tagesschaunak adott nyilatkozatában optimistának tűnik: „Hisszük, hogy ezek a nyersanyagforrások, amelyeknek előnyei Ciprus egészére nézve lehetnek, a sziget újraegyesítésének ügyét is előremozdíthatják”.
A gázüzletből remélt bevétel egy részét egyelőre a Ciprusi Köztársaság egy pénzalap számára utalja, hogy azt a jövő számára helyezze letétbe. Egy olyan jövő részére, amelyben a sziget északi és déli része újraegyesül.

(tagesschau.de)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése