2013. július 4., csütörtök

A feldolgozóipar is újjáéledhet az új földtörvénynek köszönhetően Tiba István szerint

Az új földtörvény célja a spekulánsok visszaszorítása és a kiszámítható gazdasági környezet megteremtése – hangzott el az új földtörvény részleteiről szóló sajtótájékoztatón, amelyet a választókerület két fideszes országgyűlési képviselője, Kiss Attila Hajdúböszörmény és dr. Tiba István Balmazújváros polgármestere tartott tegnap Hajdúböszörményben.

A gazdák még aratnak

A 2014-ben lejáró moratórium miatt elengedhetetlen volt a magyar földterület védelme. Dr. Tiba István polgármester szerint „az új földtörvény megteremtheti annak a lehetőségét, hogy újra létrejöjjön az a feldolgozóipar, amelynek köszönhetően a termeléstől a feldolgozásig minden magyar vállalkozások kezében legyen, ezáltal pedig ők lássák el a lakosokat egészséges magyar termékekkel”.

Kiss Attila elmondta: „nehéz lesz földet vásárolni a magyaroknak és külföldieknek egyaránt”. Úgy véli, hogy EU-tagállamként nem lehet kategorikusan kijelenteni, hogy külföldiek nem vásárolhatnak földet Magyarországon.

A sajtótájékoztatón elhangzott: az új törvény célja a spekulánsok visszaszorítása és a kiszámítható gazdasági környezet megteremtése. A rendezvényen részt vett Szabó Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke is, aki kiemelte, hogy a földterületek ezentúl a korlátozottan forgalomképes kategóriába esnek. A törvény értelmében a  jövőben egy hektárnál nagyobb területet csak azok a helyben lakó, képesített gazdák vásárolhatnak, akik valóban földművelésből élnek. Az Agrárgazdasági Kamara megyei vezetője a részletekről szólva elmondta, hogy a kisgazdaságok arányának növelése érdekében 300 hektárban határozták meg a családi gazdaságok által birtokolt vagy haszonbérbe vett földterület felső határát. Ez termelői szervezetek esetében 1200, de állattartótelepek vagy vetőmagtermelő-üzemek esetében pedig 1800 hektár. Újdonság továbbá, hogy ezentúl földet csak földre lehet cserélni.

Mint ismert, a Jobbik az Országgyűlés üléstermében az elnöki pulpitus elfoglalásával igyekezett megakadályozni a szavazást, az LMP pedig egy talicska földdel tiltakozott Orbán Viktor székénél. Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium volt parlamenti államtitkára a földtörvény elfogadása után kilépett a Fidesz frakcióból, mert szerinte az új törvény lehetővé teszi a földtulajdon maximális méretének családon belüli megsokszorozását, és nem szab korlátot a bankok földszerzésének sem.

(B.T.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése