2013. március 15., péntek

Tombol a hóvihar Újvároson is


Ónos esőt, hófúvást és áramkimaradást okozott Balmazújvárosban és térségében is az a mediterrán ciklon, amely az elmúlt két napban komoly hóakadályokat okozott az országban, elsősorban a dunántúli megyékben.

Jelentős mennyiségű hó hullott reggelre
fotó: B.T. 

Nem az elektromos ébresztőóra, hanem a tomboló szél ébresztette ma reggel a koránkelő lakosokat, miután hajnali 5-kor sötétségbe borult a település, Balmazújvárosban is megszűnt az áramszolgáltatás. Ennek már este, a heves és tartós ónos esőzés után mutatkoztak jelei: többször is elment néhány pillanatra az áram. Az üzemzavart az ónos eső miatt leszakadó vezetékek okozták megyeszerte. Balmazújvárosban délelőtt tért vissza a feszültség a vezetékekbe. A Magyar Távirati Iroda (MTI) tudósítójának Kiss Szilvia, a Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője azt mondta, hogy egyáltalán nincs áram Bihardancsházán, Bihartordán, Kabán, Bárándon, Nagyrábén, Sápon, Szerepen, Tetétlenen, Nagyháton, Hajdúdorogon, Hajdúszoboszlón, Hajdúszováton, Ebesen és Nagyhegyesen. Balmazújváros mellett Hajdúnánáson és további 14 helyen részlegesen, a települések néhány utcájában nincs áram jelenleg. A nagyháti idősek otthonában a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár katonái segítségével biztosították az áramellátást.


Vörös riasztás volt érvényben a hóvihar ideje alatt
forrás: OMSZ

A talán 1987 tele óta nem látott zord időjárásban a tűzoltóknak ötven esetben kellett segítséget nyújtaniuk. Főképp bajba jutott gépjárműveket mentettek, így tegnap éjjel azt az öt gépkocsit is, akik Hajdúszoboszló és Nádudvar közötti útszakaszon akadtak el. Feladatot adtak továbbá a katasztrófavédelemnek a hóvihar okozta vezetékszakadások, fakidőlések is, de közreműködtek a vasúti forgalom fenntartásához szükséges kárfelszámolásban is.

Az ónos esőt tegnap 21 óra körül váltotta fel a havazás, amely a cikk születése pillanatában is folytatódik, noha korántsem olyan intenzitással, mint éjjel és a délelőtt folyamán. A rendkívül erős, helyenként viharos szél Balmazújváros környezetében is hófúvásokat okozott, emiatt a járásban tegnap este harmadfokú készültséget rendelt el az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Ma délben ezt mérsékelték, miután addigra a szél jelentősen mérséklődött. Az eddig lehullott hó mennyisége azonban így is eléri a 15-20 centimétert.

Balmazújváros utcáin érezhetően kevesebben közlekedtek autóval a mai napon. A forgalmasabb utak délelőtt havasak voltak, mind a közútkezelő, mind pedig az önkormányzat fenntartásában álló utakat takarították. A vonatok a Debrecen-Füzesabony vonalon 30-60 perces késéssel járnak, mivel a végpontokon a fővonalakon közlekedő szerelvények csatlakozásaira várnak.

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság (HBMRFK) közleménye szerint a jelenleg is intenzív havazás ellenére Hajdú-Bihar megyében nincs lezárt út vagy elzárt település. A főutak és mellékutak megyeszerte egyaránt nehezen járhatóak, csúszósak, jegesek és hóátfúvások is vannak. A HBMFK azt kéri, csak az induljon útnak, akinek feltétlenül szükséges. Ha valakinek mégis autóba kell ülnie, csak a téli útviszonyokra felkészített, téli gumiabroncsokkal felszerelt járművel induljon el, az esetlegesen felmerülő hosszabb várakozási idő megkönnyítése érdekében pedig vigyen magával meleg ruhát és meleg védőitalt, de jó szolgálatot tehet a hólánc és a hólapát is.

(B.T.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése