2013. március 26., kedd

Felfüggesztették Tiba István mentelmi jogát

Felfüggesztette Tiba István (Fidesz) mentelmi jogát tegnap a Parlament. A döntés értelmében Balmazújváros polgármestere, aki a választókerület országgyűlési képviselője is, mellett a szocialista Simon Gábor és a Jobbik képviselője, Mirkóczki Ádám is elvesztette immunitását.

Felfüggesztették 
Tiba István mentelmi jogát

A fideszes Tiba István tavaly áprilisban Balmazújvárosban kerékpárjával ütközött össze egy másik biciklissel, aki olyan szerencsétlenül esett, hogy eltörött az egyik ujja. Az ügyészségi indítvány szerint a fideszes politikus figyelmetlensége miatt nem észlelte időben a nő kanyarodási szándékát, így a kerékpárjának ütközött. Szabálysértési eljárás azért indult az újvárosi polgármester ellen, mert a másik kerékpározó nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett. Tiba István elismerte felelősségét, de megjegyezte: a sértett nem jelezte kanyarodási szándékát. Mentelmi jogát a parlament 294 igen szavazattal függesztette fel, erre csak három fideszes képviselő voksolt nemmel, négyen tartózkodtak. 

Tiba Istvánon kívül másik két honatya is elvesztette immunitását az országgyűlés döntése értelmében. A jobbikos Mirkóczki Ádámot ittas vezetés, az MSZP-s Simon Gábort pedig bűnsegédként megvalósított csalás és magánokirat-hamisítás vétségének gyanúja miatt kérte ki az ügyészség. A Ház - a közvádas ügyekben megszokott gyakorlatnak megfelelően - mindhárom képviselő mentelmi jogát felfüggesztette. Tiba István és a jobbikos képviselő maga is ezt kérte, a szocialista párt elnökhelyettese szerint viszont az ügyészség koncepciózus eljárást indított ellene.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése