2013. március 4., hétfő

Mégsem Mihalkó János utca lesz a Rózsa Ferenc utcából?


Szerdán újra szavaz Balmazújváros képviselő-testülete a Rózsa Ferenc utca átnevezéséről. A lakosok februárban azért kezdtek aláírásgyűjtésbe, mert szeretnék, ha az utcát Rózsa utcának hívnák.

„Nem tetszik, hogy megváltoztatják az utcánk nevét” – mondja az egyik nevét nem vállaló Rózsa Ferenc utcai lakos a délutáni napsütésben a portája előtt söprögetve. „Ha meg akarják változtatni, miért nem kérdeznek meg bennünket, hogy mi mit szeretnénk?” – kérdezi méltatlankodva a hölgy.

Ismert, hogy a képviselők február 21-én egy négyfős bizottság javaslatára úgy döntöttek, tizenöt másik utcához hasonlóan a Rózsa Ferenc utca is új elnevezést kap. A képviselők határozata értelmében a közterületet Mihalkó János utcára keresztelik át. Nem értettek viszont egyet az önkormányzat döntésével a lakók. A lakosok ezért aláírások gyűjtésébe kezdtek, amelyeket Szarvas Endre képviselőnek nyújtottak át.

A 47 polgár által aláírt dokumentumban azt is kezdeményezték, hogy az utcájukat Mihalkó János utca helyett Rózsa utcának hívják. Mivel a kérelmet több mint az utca lakóinak fele aláírta, így az indítványt az önkormányzat befogadta. A Szarvas Endre képviselő által benyújtott javaslatáról március 6-i, szerdai rendkívüli testületi ülésén szavaz majd a testület.


Ki kicsoda?


Rózsa Ferenc a Horthy-korszakban politikusa, kommunista ellenállója volt, aki újságíróként is dolgozott. 1942 februárjában lett a Szabad Nép főszerkesztője. Néhány hónappal később letartóztatták, 1942. június 13-án tisztázatlan körülmények között hunyt el.

Mihalkó János 1879-ben született. A családi monográfia szerint ő volt Balmazújváros első kalaposmestere, aki nejével Vásárhelyről települt át Balmazújvárosba. Leszármazottai a mai napig folytatják a kalapkészítés mesterséget. Az 1934-ben elhunyt Mihalkó János sírja a Debreceni utcai temetőben található.


Kapcsolódó cikkek:

A Szántó-Kovács utcaiak visszakérték utcájuk régi nevét

(B.T.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése