2013. február 24., vasárnap

R. Tóth Sára marad, tizenhat utca neve viszont változik


Tizenhat utca átnevezéséről döntött február 8-i ülésén Balmazújváros képviselő-testülete. Noha korábban felmerült a balmazújvárosi születésű R. Tóth Sára nevét viselő utca átkeresztelése is, a javaslattételre alakult bizottság végül úgy határozott, hogy a város északi részén található utca megtarthatja nevét.

Juhász utca lesz a Kun Béla utcából
fotó: B.T.
A négyfős bizottság a február 8-i ülésen elfogadott határozat értelmében jött létre, miután az ülésen nem jutottak dűlőre a képviselők arról, hogy melyik utcát milyen névre kereszteljék. A grémium végül tizenhat utca átnevezésére tett javaslatot, amelyeknek a neve a jövőben a következőképpen módosul: az Erdei Ferenc utcából Fokos utca, a Hámán Kató utcából Mátyás király utca, a Károlyi Mihály utcából Gulyás utca, a Kilián György utcából Karikás utca, a Rajk László utcából Fejedelem utca, a Szántó-Kovács János utcából Erkel Ferenc utca, a Kun Béla utcából pedig Juhász utca lesz. A Latinka Sándor utca Dely Mátyás, a Ságvári Endre utca Liszt Ferenc, a Szamuely Tibor utca Szemere Klára, a Rózsa Ferenc utca Mihalkó János, a Tóthfalusi Sándor utca pedig Szilágyi Erzsébet nevét veszi fel. Visszakapja egykori nevét a Bajcsy-Zsilinszky utca, így az a továbbiakban ismét Semsey Andor nevét viseli. Új nevet kell megszokniuk továbbá a Mező Imre, a Rudas László, és a Zalka Máté utcai lakosoknak is, hiszen azok nevei sorrendben Honvéd, Huszár és Oncsa utcára változnak.

Ezen felül további három utca esetében a Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalását kéri az önkormányzat. A Darvas József, a Szabó Ervin és a Pokrócz Ferenc utcák így egyelőre érintetlenek maradnak. Egyébiránt Pokrócz a város történelméhez szorosan kapcsolódó személyiség, aki Balmazújváros agrárszocialista mozgalmának vezetője, majd pedig az Országos Földművelő Párt elnöke volt. Nem kérdés viszont immár, hogy az ugyancsak újvárosi születésű Rokon Tóth Sára emléke nem sérül. Az egykori feminista aktivistáról elnevezett utca ugyanis megtarthatja nevét, noha annak átkeresztelését korábban szintén javasolták.

Az átnevezéseket egy 2011-ben elfogadott törvény tette szükségessé, amelynek értelmében közterület, illetve közintézmény nem viselheti olyan személy nevét, aki a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében, vagy fenntartásában részt vett.

*****************************

Frissítés!


Úgy tűnik, mégsem Mihalkó János utca lesz a Rózsa Ferenc utcából, miután a lakosság kezdeményezte, hogy azt ne Mihalkó Jánosnak hívják, hanem Rózsa utcának. A részletekről itt olvashat.

(B.T.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése