2013. április 5., péntek

Ingatlanokat veszélyeztet a szennyvíz Balmazújvárosban


Közleményben kérik a balmazújvárosiakat az illegális rákötések felszámolására


Nincs krízishelyzet Balmazújvárosban, de a csapadékos időjárás hatására duplájára emelkedett szennyvízmennyiség átemelésére plusz szivattyúkat kellett bevetni – írja közleményében Veres Margit, Balmazújváros Védelmi Bizottságának elnöke. A településen harmadfokú belvízvédelmi készültség van érvényben.

Harmadfokú a belvízvédelmi készültség
fotó: B.T.

A nagyobb folyók mentén az árvíz, Balmazújváros területén pedig a belvíz okoz nagy problémákat. A húsvéti ünnepek alatt 30 milliméter csapadékot vezettek el város területéről. A legnagyobb problémát azonban az okozza, hogy a városlakók egy része a csapadékot is szennyvízhálózatba engedi, így napok óta a szokásos mennyiség duplája érkezik a szennyvíztisztító telepre, amellyel a rendszer már nem boldogul. A védelmi bizottság elnökének közleményéből kiderül, hogy a legtöbb probléma a Bercsényi utcán adódott, ahol a megnövekedett „szennyvízmennyiség” miatt egy plusz szivattyút vetettek be a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzatok Vízmű Zrt. munkatársai, amelynek segítségével közel 6000 liter  híg szennyvizet engedtek ki tárolóból a Kadarcs-Karácsonyfoki csatornába.

Információink szerint a környezetvédelmi hatóság munkatársai a napokban már vizsgálódtak városban, mert félő volt, hogy a szennyvíz elönti az egyik balmazújvárosi ingatlan udvarát. Az önkormányzat az illegális csapadékvíz-bekötések miatt feljelentést fontolgat ismeretlen tettes ellen, emellett átfogó ellenőrzéseket is tervez, a szabálytalankodókat pedig pénzbírsággal sújtanák.

A tartós esőzések okozta megnövekedett szennyvíztömeg nem először okoz fennakadást a városban. 2010 júniusában a lehulló nagy mennyiségű eső ugyancsak hasonló állapotokat idézett elő. Az önkormányzat akkor az ellenőrzések után felszólította a lakosságot az illegális bekötések felszámolására, úgy tűnik azonban, a kérésnek akkor nem mindenki tett eleget.

A Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (TIVIZIG) tájékoztatása szerint harmadfokú belvízvédelmi készültség van érvényben Balmazújváros területén, a település a belvíztől közepesen veszélyeztetett térségek közé tartozik. A Nagy-Szík már hetek óta teljes egészében víz alatt áll. Miután az áradó Hortobágy-Berettyón lezárták a folyóba torkolló csatornák zsilipeit, a már telítődött kanálisok több helyütt is kiléptek medrükből. Egy újabb csapadékos periódus így komoly gondokat okozhatna a településen.

(B.T.) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése